Reflectie en Ontwikkeling

Wat klanten zeggen

Klanten zeggen dat ik ruimte maak waarin zij stil kunnen worden, zodat ze patronen kunnen herkennen, en keuzes kunnen maken; ze zeggen dat ik hen uitnodig om anderen en zichzelf beter te begrijpen, zodat ze binnen en buiten hun organisatie verbindingen kunnen maken; ze zeggen dat ons werk hun presence voedt, en hun vermogen te zien wat er is; ze zeggen dat ze leren ontdekken hoe dingen die hen lijken te overkomen, het persoonlijke, ergens een oorsprong hebben, systemisch; en ze zeggen dat ik nieuwe woorden kan vinden om dan te omschrijven wat er aan de hand is, zodat zij kunnen erkennen wat er is en waarom, en beweging kunnen creëren.

Wat mij beweegt

Sinds covid ons trof stopte het merendeel van mijn werk en met wat over was stopte ik ook grotendeels. Ik verlegde mijn aandacht naar kunst en stilte. En toch, toch merkte ik dat mijn missie, mijn werk niet alleen gaat over kunst om de kunst, of stilte om de stilte. Het gaat om het maken, mogelijk maken van ruimte waarin betekenis gevonden kan worden, juist ook in organisaties. Zinvinding, want die zin is er vaak al lang. Het gaat erom organisaties, werkgemeenschappen uit te nodigen patronen die niet werken te ontrafelen, en erbij te blijven terwijl dat moeilijke werk zijn beslag vindt, om moeilijke gesprekken te faciliteren en nieuwe woorden te vinden om vooruit te kunnen.

Het werk

Wat ik het beste kan is ontwikkeling en ondersteuning van adviseurs en interne change practitioners. Ik ondersteun hen in hun groei, help hen hun vermogen te vergroten voor diep en impactvol werk, nodig hen uit hun eigen patronen te onderzoeken en alert te blijven op hun rol binnen de organisatie. We werken aan zichtbaar maken van de onderstroom en hoe die dient of hindert. Dit werk doe ik natuurlijk ook met teams die het niet lukt om beweging te creëren, of met individuele leiders.

Ik kan je beloven dat ik dan meebreng:

De blik van een kunstenaar

Vragend, niet-wetend, in de tussenruimte tussen wat was en wat komt. Met gereedschap in een ferme hand, ferm genoeg zodat er iets gebeurt en niet zo hard dat er brokken komen.

Het vakmanschap

Van een organisatie ontwikkelaar met bijna dertig jaar ervaring – patronen en systemen onderzoekend; werkend met cycli van waarnemen, benoemen en bewegen, en altijd gebaseerd op data, kijkend door een systemische lens.

De intentie

Van een co-creator – want we doen het samen en het is jouw organisatie.

Aandacht voor de onderstroom

Wat is er ook, wat dient zich aan als je anders kijkt, wat is onbewust aanwezig en waarom, hoe zit je dat in de weg én hoe helpt dat?

De aardsheid

Van iemand die op een kleine boerderij woont, en aandacht heeft voor de seizoenen, op de boerderij én in organisaties.

Meer over mij

Bijna dertig jaar al werk ik in en met internationale organisaties. Ik help leiders en hun teams hun weg te vinden in complexe transities, en altijd begint het werk bij hunzelf. Door de jaren mocht ik met klanten werken uit verschillende sectoren: multinational engineering, energie en manufacturing, farmaceutische bedrijven, universiteiten en not for profit organisaties. Veel van wat ik ‘weet’ leerde ik van hen. Daarnaast ben ik opgeleid als organisation consultant en supervisor aan het Tavistock Institute, leerde ik veel op het Bert Hellinger instituut en bij Judith Hemming via Moving Constellations in de UK. Ik was een van de ontwikkelaars van Still Moving’s change practitioner programma’s en een founding member van Still Moving, een tribe van change consultants die proberen mindful leiderschap van veranderingen te inspireren; en van Group Relations International, een charity die werkt aan group relations, social justice en spiritualiteit.

Clients include: ABB, Alliander, Astellas, Bambam Steenhouwers, De Baak, De Beers, Dutch Space (now Airbus), Full Circle Group, Innogy, Joulz/Eneco, Leger des Heils, Nuon, Philips, Nyenrode, Refresco, Roche, Rolls Royce, RWE, SBM, Selfridges, Shell International, Shell Netherlands Refinery, Synco Biopartners, Syngenta, Still Moving, Tavistock Institute, Thyssen Krupp, Vattenfall, Vrije Universteit Amsterdam